Ugrás a fő tartalomra

Mit jelent számunkra a roma színház?

Véget ért az Roma Hősök – V. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál 

A Független Színház Magyarország 15 éve azon dolgozik, hogy felhívja a figyelmet a roma színház értékeire, történeteire és hőseire. A társulat idén 5. alkalommal 2022. május 5-9. között rendezett nemzetközi színházi találkozót az RS9 Színházban. Az eddigi 5 fesztivál alatt 29 előadás mutatkozott be a nagyközönségnek. A fesztivál fő célja, hogy roma szerzők által írt, hiteles történetek bemutatása, amelyek a roma kultúrában rejlő értékekre hívják fel a figyelmet.

„Azért dolgozunk, hogy európai kortárs alkotások bemutatásával hívjuk fel a figyelmet a roma dráma és történetmesélés értékeire, továbbá a roma közösségek helyzetére, értékvezérelt emberek történeteit, és nem mindennapi kihívásaikat állítva a figyelem középpontjába.” – Balogh Rodrigó, művészeti vezető

Roma Heroes Digital Collection of European Roma Theater and Drama

A Független Színház Magyarország, fennállásának tizenötödik évfordulójának alkalmából, május 5-én mutatta be a Roma Heroes Digital Collection of European Roma Theater and Drama elnevezésű színházi gyűjteményt. A gyűjtemény a színház és dráma értékeit, múltját, jelenét, alkotóit és műveit mutatja be. A látogatók különböző művészeket, színtársulatokat és színdarabokat találnak itt angol nyelven Írországtól Bulgáriáig, Spanyolországtól Ukrajnáig. A gyűjtemény kiemelt célja a kulturális örökségek összegyűjtése és hozzáférhetővé tétele az oktatási és művészeti kezdeményezések számára - ez az örökség a jövőbeli európai roma színházak szellemi alapjául is szolgálhat. A gyűjtemény tartalma hozzájárul az európai cigány, roma és vándorló közösségek megerősödéséhez, kulturális és társadalmi gyarapodásához, a társadalmi befogadáshoz és az interetnikus együttműködések révén a fejlődéshez. Mi több, lehetőséget biztosít a roma származású művészek számára a további művészi munkára és együttműködésre. Azok a fiatalok, akik ezeket a műveket olvassák, látják, a roma hősök példáján keresztül képesek lesznek elhinni, hogy ők maguk is tudatosan alakíthatják saját életüket.

Európai Roma Színházi Hálózat

A hálózat képviselői május 5-én azért érkeztek Budapestre, hogy egy közös nyilatkozatban osszák meg a jövőről alkotott képüket, és egyúttal láthatóságot, támogatást és egyenlő esélyeket követeljenek a roma művészeknek. Meggyőződéssel hisznek abban, hogy összefogásukkal képesek lesznek változást elérni, és hogy a roma kultúra nagy mértékben gazdagítja az európai kultúrát.

Az alkotók közös deklarációt fogalmaztak meg. A szívig hatoló, profi előadások bizonyítják, hogy helyük van az európai kulturális életben.

Közös összefogás eredményeként azért dolgoznak, hogy:

- létrehozzanak új roma színházi produkciókat és drámákat helyi, országos és nemzetközi szinten, valamint a művek mobilitásának és láthatóságának biztosítása;

- nemzetközi mobilitás és kapacitás kiépítése, valamint a roma színházak és színházi alkotók hálózatának további fejlesztése;

- lehetőséget biztosítani a roma fiatalok számára, hogy színházi szakemberekké váljanak;

- felhívjuk a figyelmet küldetésünkre, és bevonjuk a mainstream kulturális intézményeket, szakértőket és döntéshozókat, hogy ők is hozzájáruljanak elképzeléseink megvalósításához.

- Részlet a deklaráció szövegéből

A hálózatban résztvevő társulatok:

 • AAIÚN Producciones Teatro (Spanyolország)
 • Actor Színház (Szlovákia)
 • ARA ART Színház (Cseh Köztársaság)
 • ArtHub (Románia)
 • Giuvlipen Színház (Románia)
 • Független Színház Magyarország (Magyarország), A tudás hatalom (Magyarország)
 • Romance Theater (Ukrajna)
 • Romano Svato (Ausztria)
 • Romano Teatro "Nexhip Menekshe" (Koszovó)
 • Theater Roma Skopje (Észak-Macedónia)
 • Traveller Wagon Wheel Theater Company (Írország)

Roma Hősök fesztivál előadásai

Az öt fesztivál során 29 hazánkban eddig még nem látott előadás mutatkozott be a nagyközönségnek. Az idei színdarabokat több, mint 200 néző nézte meg nap, mint nap.

Bemutatott előadások:

 • Balogh Rodrigó – Békamesék: mese egy cigány családról, akik azért küzdenek, hogy elfogadja őket a többségi társadalom.
 • Ingmar Villqist – Helver éjszakája: Helver új megközelítésből mutatta meg a kortárs lengyel író művét, amelyben cseppet sem sztereotip szerepet játszott a roma színész Balogh Frantisek.
 • David Tišer – Mama: fél évszázad roma női történeteit mutatta meg és a nőkben rejlő erőt és kitartást.
 • Michael Collins – Gyászolt Írország?: a 16 éves Johnny szuggesztív játéka megkérdőjelezi, hogy csak akadémiai képzettségű színészek kepések első vonalbeli játékra.
 • Boda-Novy Barnabás – Czinka Panna – Boszorkánycsárdás: az előadás egy fiatal lány bátorságát és talpraesettségét mutatja be egy olyan világban, ahol a férfiaké a hatalom.

A színdarabok egytől egyik fontos társadalmi kérdéseket vetnek fel.

Mi az oka annak, hogy számos országban még mindig nem kívánatosak a romák? Más jogok és bánásmód illeti meg a cigány családokat? A többségi társadalmak mikor tekintik egyenlőnek a traveller, vándor cigányokat? Mikor lesz érték a cigány élet? Mi vethet véget az évszázadok óta tartó elnyomásnak és miért csak a rosszat látjuk meg a másikban a jó helyett?

Közönség visszajelzései:

„Hogyan tud a zene, a humor és a kritika együttműködni és fontos üzeneteket közvetíteni a nézőknek.” – Békamesék / Vajda Melinda

„Nyers őszintesége fogott meg az előadásnak, úgy éreztem, hogy nem teketóriázik az előadó, a célra és az üzenetre koncentrál.” – Gyászolt Írország? / Boros Tamás

„Ami leginkább megmaradt az előadásból az a tiszta, őszinte és egyszerű közlésmód, amit a színészek választottak. Abba a színházban hiszek, ami a valós problémákról beszél.”
 – Mama / 
Gecse Jolán

„A Máv-telepi iskola diákjainak egy csoportját hoztam el az előadásra, és azért volt fontos ez számomra, hogy lássák a diákok, hogy álmodni lehet, mert abból nőnek ki a nagy dolgok, bárki bármit mond meg lehet valósítani céljainkat.”

Czinka Panna – Boszorkánycsárdás / Nótár Ilona

A fesztivál az Európai Unió Kreatív Európa alprogram részfinanszírozásával valósul meg.
A fesztivált a Budapesti Ír Nagykövetség támogatja.

Az eseményt a Visegrád Fund, a Szlovák Intézet, a Cseh Intézet, a Goethe Intézet és a Bortársaság támogatja. A helyszínt az RS9 Színház biztosítja.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Menekülni szabad, de csak előre

Forrás: Tudás Hatalom A pandémia két éve van jelen az életünkben. Az egész világ küzd vele, sokan elvesztették szeretteiket, állásukat, anyagi és lelki biztonságukat. Mit tehet az ember, ha ennyire kilátástalan a helyzet és nincs mibe kapaszkodni? A válasz egyszerű, cselekedni nehéz. Nem adhatjuk fel, mennünk kell előre!  Célunk, hogy ezzel a történettel reményt adjunk mindazoknak, akik elveszítették hozzátartozóikat. Nagyon sokat jelent számomra a színház, szeretek színpadon lenni, próbálni, társaimmal színpadra lépni. Igazán kivételes dolog, hogy azzal keresem a kenyeremet, amit szeretek. Minden jól ment, szépen alakult az életem, majd egyszer csak elkezdődtek a bajok. Megjelent a vírus. Egyre kevesebb lett a munka, bizonytalan a megélhetés, ráadásul felütötte a fejét a párkapcsolati válság is. Hosszú hónapok teltek el, nem volt mit tenni, lépnem kellett. Hollandiában próbáltam szerencsét, egy gyárban vállaltam munkát. Kezdett helyreállni az élet, legalább is akkor egy kis ideig ez

Az elsők kihívása

Kalla Éva vallomása Budapestre költözéséről, értelmiségi nővé válásáról, cigány közösségekről, kortársakról és a két legjobb döntéséről az életében. Operatőr és vágó: Csányi Nikolett, hangmérnök: Demeter Géza. A felvétel a budapesti Goethe Intézet szervezésében megvalósult "Rikárdó kifőzött valamit - konyha, divat, kultúra a nyolckerben" eseménysorozaton, 2017. október 28-án készült.  

Megállíthatatlanok vagyunk

  Mit jelent számunkra a család, a szülők és a testvérek? Mit teszünk meg a családtagokért és mit tesz értünk a család? Hogyan segíthetjük egymást az életben? A történetem az öcsémről szól, akire hősként tekintek az életemben. Gábor egyszerű ember, hatalmas szívvel, aki nagyon egyenes és strapabíró. A munkatűrő képessége igazi hősre vall, heti 5 napon át 16 órát dolgozik szakácsként, minden nap felkel, elmegy a munkába, mert ez a dolga. 18 éves volt, amikor kapott egy nagyon jó lehetőséget, hogy külföldön dolgozzon szakácsként, természetesen jóval több fizetésért, mint itthon. Ha elfogadja gyökerestül megváltozott volna az élete, de nem akarta egyedül hagyni anyát és engem sem. Csak mi vagyunk egymásnak hárman és soha nem hagynánk el egymást. Természetfölötti ereje van, úgy hozta az élet, hogy összeköltözött anyával, akiről egészségügyi okok miatt gondoskodni kell, de ezt sosem éltük meg problémaként, mi egyek vagyunk, szó nélkül teszi mindenki a dolgát -Gábor dolgozik, anya vezeti