Egy újságcikk hátterében


Interjú egy tehetséges kosárlabdázóval, aki történetesen roma származású. Vannak országok, ahol teljesen természetes, hogy legtehetségesebb sportolóik között színesbőrűek is vannak, de sokszor az egyéni teljesítmény helyett a származás kap túl nagy fókuszt.

- Üdvözlöm Rostás Pétert, Rostás Dezső képviselő fiát, a hajdúhadházi Farkasok csapatkapitányát. Éppen egy ukrán lánycsapattal mérkőztek meg, és sajnos vereséget szenvedtek. Peti, milyen érzés neked egyedüli roma fiúként benn lenni a kosárcsapatban?
- Hát tök jó, meg elvagyunk a srácokkal. Jól érzem maga, köszönöm.
- Sokszor ér támadás amiatt, hogy roma vagy?
- Amiatt, hogy roma vagyok van, amikor érnek támadások, van, amikor nem. Vannak barátaim és így sokat gondolkozom azon, hogy mit keresek én itt, ezek közt az emberek közt.
- Volt, hogy beléd kötöttek a bőrszíned miatt a másik csapatból?
- Nem a bőrszínem miatt, a nagyképűségem miatt. Már nem vagyok nagyképű csak akkor az voltam. Meg a meccsen leálltam énekelni, a számra jött egy dal és egész meccsen énekeltem. Szóval ilyesmik miatt.
- Szerinted romaként válhat belőled jó sportoló?
- Nem a származástól függ, hogy valaki jó vagy rossz sportoló, én nem értem miért kell ilyeneket kérdezni?! Mindig ezzel a cigánysággal jönnek nekem. Miért nem olyat kérdez, hogy mit csináltam a meccsen. Meg hogy hogyan szedtem össze a csapatot, milyen csapatkapitánynak lenni? Nem értem.
- Na ide figyelj kisfiam. Nekem ezt a riportot ma még este le kell adnom. Vagy válaszolsz normálisan a kérdésekre, vagy nem leszel benne az újságban világos?
- Nem.
- Benne akarsz lenni az újságban vagy nem akarsz benne lenni az újságban?
- Nem, nem akarok benne lenni az újságban, nem érdekel ez a cigány legyek, vagy ne legyek cigány?! Viszlát!

Később megjelent a cikk: "Egy kirekesztett fiú vallomása" címmel.

A jelenetet a "Roma hősök" workshop maratonon Vucsics Virág és Rostás Péter hozták létre.Megjegyzések