Liszt vagy csoki?


Az életben számos nehéz helyzet adódhat, én korán megtanultam, hogy a humor sokszor segíthet. 
A történetem a gyerekkoromig nyúlik vissza, félénk visszahúzódó, és csendes kislány voltam. Pesten nőttem fel, de a családom nagy része hodászi, így nagyon sok időt töltöttem vidéken. 
Gyerekként kétnyelvű voltam, a cigány és a magyar nyelvet is használtam és gyakran fordult elő, hogy a mondatok magyarul kezdődtek és néhány cigány szóval egészültek ki. Édesanyám nevelésének köszönhetően a cigányságomra mindig büszkeségként tekintettem. Sajnos ez nem azt jelenti, hogy ne szembesültem volna diszkriminációval a származásom miatt. Sokszor előfordult, hogy a bevásárlások alkalmával követtek minket a biztonsági őrök, így hamar megtanultam, hogyha valami tetszett a boltban, azt nem vettem a kezembe, inkább csak néztem.
Óvódás voltam, amikor egy alkalommal az ebéd után az udvaron lévő mászóka körül játszottam. Hirtelen az egyik társam, egy vörös hajú, szeplős fiú odalépett hozzám és azt mondta, hogy cigányok nem játszhatnak a mászókán. Megijedtem, és aznap nem is játszottam a mászókán. 
Anya munkahelye közel volt az ovihoz, így nem kellett sokáig várnom, hogy értem jöjjön. Hazafelé elmeséltem neki, hogy mi is történt velem aznap. Visszagondolva biztos vagyok benne, hogy nagyon bánthatta, hogy az  egyetlen kislányát, valaki megsértette. De bármennyire is fájhatott neki, nem mutatta ki, csak annyit kérdezett: „Szeretnéd, hogy bemenjek az óvodába és beszéljek az óvónővel és a kisfiúval?” 
A válaszom természetesen az volt, hogy nem, hiszen nagylánynak tartottam magam, aki meg tudja védeni magát. Ekkor anyának támadt egy ötlete és megegyeztünk, hogy csak akkor nem jön be, hogy ha legközelebb felteszek a kisfiúnak egy kérdést. Így, hát másnap, minden bátorságomat összeszedve ezt kérdeztem tőle: „Szerinted melyik finomabb, a liszt vagy a csoki?” 
Ő csak nézett rám és nem mondott semmit. Sem akkor, sem utána.

A bejegyzést Balogh Vivien írta, Vajda Melindával való beszélgetése alapján. 

Megjegyzések