Azokat szeretjük igazán, akiket el tudunk engedniCsak hétvégente szoktam piacra járni, ilyenkor megveszem előre azokat a hozzávalókat, amiket a héten meg fogok főzni. Pacal pörkölt és rakott krumpli biztosan lesz. Hosszú évek óta ugyanazokhoz az árusokhoz járok, és csak tőlük vásárolok. Az egyik fiam kedvence a rakott krumpli sok tarjával, debreceni kolbásszal, hagymával, tojással és sok-sok tejföllel a tetején.  Talán ez nevezhető cigány konyhának, amikor eltérünk a recept leírásától és jó sok extrával készítjük el az ételeket. 

Nagycsaládban nőttem fel Sárospatak közelében, hat testvéremmel, akikkel a mai napig szoros kapcsolatban állunk. 17 éves koromban költöztem Pestre a munka miatt és itt is maradtam, nagyon szeretem a pörgést és a nagyvárost, soha nem akartam vidéken lakni. Munkás gyárban kezdtem el dolgozni, ahol betanított munkásként ablakkereteket gyártottunk. Ezekben az időkben csak hétvégén főztünk közösen, volt egy helyiség a munkásszállón, ott gyűltünk össze. Ha nem volt pénzünk olcsóbb ételeket készítettünk, lecsót vagy tojást sütöttünk, megosztottuk egymás között, amink volt.

Később megismerkedtem a párommal, férjhez mentem, és pesten terveztük az életünket. Nagyon későn született meg az egyetlen fiam, már 39 éves voltam. Néhány éve elvégeztem egy tanfolyamot, azóta állami gondozott gyerekeket nevelek.  Anyukám és a sógornőm is nevelt gyerekeket, így számomra nem volt kérdés, hogy én magam is neveljek. Imádom őket, nem érdekel honnan, milyen családból jön, gyerek és kész, csupán szeretni kell őket és gondoskodni róluk. A héten vittek el tőlem egy fiút, aki Olaszországban fog élni. Jó ideje tudom, hogy elmegy, de még mindig nagyon fáj és sérült a lelkem miatta. Két éves kora óta nevelem őt, idén lett hét éves, mindig is sajátomként tekintettem rá. Egy hónap múlva utaznak el, még meg fog látogatni, amit nagyon várok, a lelkemben fogom őrizni őt. Azokat szeretjük igazán, akiket el tudunk engedni és én elengedtem őt, mert tudom, hogy nagyon jó helyre megy, ahol szeretni fogják. 

A bejegyzést Balogh Vivien írta Szegedi Tamás által készített interjú alapján. A fotó illusztráció
Az interjú a budapesti Goethe Intézet szervezésében megvalósult "Rikárdó kifőzött valamit - konyha, divat, kultúra a nyolckerben" eseménysorozaton, 2017. október 28-án készült. 

Megjegyzések